Kilpailutus terveydenhuollossa, kiitos vai kiro?

Kari Salmela - 27.10.2006 - 13:19:00

Julkisen erikoissairaanhoidon kalleus ei professori Ilkka Vohlosen mukaan johdu kilpailun puutteesta vaan ylikäytöstä.  Kuopiossa tutkittiin 60 tuhatta lähetettä, eikä niissä ollut yhtään turhaa Kuva: Kimmo Salvénlähetettä. Hoidon laskentamekanismit johtavat väärille urille, väittää Vohlonen.

Seuraavassa kaksi katkelmaa Kuopion yliopiston professori Ilkka Vohlosen esitelmästä, jonka hän piti Itä-Suomen lääketiedepäivillä Kuopiossa syykuussa 2006.

kuuntele Kesto 6'49"

Esitelmässään Vohlonen peräänkuulutti myös erikoissairaanhoidon kilpailun uudelleen arvioimista. Kilpailun puute ei hänen mukaansa ole syy erikoissairaanhoidon kalleuteen.
Vohlonen vertasi Suomen tilannetta Kanadaan, jossa yksityinen terveydenhuolto on lailla kielletty. Silti OECD-raporttien mukaan Kanadan terveydenhuolto on Suomea tehokaampi, huomauttaa Vohlonen.

Vohlosen Suomessa tekemien tutkimusten mukaan yhdeksällä paikkakunnalla kymmenestä sairaalan ongelma on ylikäyttö.

kuuntele Kesto 7'32"

Kuva: Kari Salmela

 

Ilona Lundström työskentelee erityisasiantuntijana Kuntaliiton ja Kauppa- ja teollisuusministeriön palveluksessa. Hänen mukaansa uusi hankintalaki sekä monimutkaistaa että selkeyttää kilpailuttamista. Terveydenhuollon kilpailuttaminen on yksi vaikeimmista.

 

kuuntele Kesto 5'03"


Haastateltavana:

  • Professori Ilkka Vohlonen, Kuopion yliopisto
  • Erikoisasiantuntija Ilona Lundström, Kuntaliitto / Kauppa- ja teollisuusministeriö

Tämä sivu on arkistoitu.

Uusimman materiaalin löydät Kantin etusivulta.

Footer