Savilahden kampuksesta 20 000 ihmisen elävä kohtaamis- ja asuinpaikka

Anja Hiltunen - 28.5.2008 - 14:19:00

Kuopion yliopiston ja Savonia-ammattikorkeakoulun konsortiossa on kuljettu reilu kahden vuoden taival. Yhteisessä kehittämisessä on ollut erityisesti kaksi painopistettä: yhteisten tuki- ja tietoteknisten palvelujen kehittäminen sekä yhteisen kampuksen rakentaminen Savilahteen.

Kuva: Anja HiltunenEnnen kuin kauhakuormaajat hyökkäävät alueelle, pitää tietää, millaista kampusta aletaan rakentaa. Korkeakoulut järjestivät toukokuussa yhteisen Kampusvisio-seminaarin siitä, mitä yhteinen kampus lopulta tarkoittaa käytännössä ja toimintojen tasolla. Visiointiin osallistui myös elinkeinoelämän edustajia ja Savilahdessa olevia, korkeakoulujen ulkopuolisia toimijoita.

Yhteisöllisyys, ympäristö, eettisyys ja kansainvälistyminen. Ainakin näitä ominaisuuksia visioiden lumoihin heittäytyneet virkamiehet ja –naiset toivoivat yhteiseltä kampukselta. Lisäksi etnisiä ravintoloita, innovaatiobaareja ja kahviloita - eikä pidä unohtaa korvasieniä ja pajukkoja.

10-15 vuoden kuluttua Kuopion Savilahden alueen tiedepuistossa, yliopiston ja ammattikorkeakoulun yhteisellä kampuksella ja Kuopion yliopistollisessa sairaalassa tulee toimimaan parhaimmillaan jopa 20 000 ihmistä. Savilahden alueesta tulee siis huomattava kokonaisuus koko kaupungin kehittämisen näkökulmasta, kertoo konsortiohankkeen projektipäällikkö Ari Kainulainen Savonia-ammattikorkeakoulusta.

Yksi keskeinen kampusidea on ajatus innovaatiopolusta.
-Että saadaan alueelle osaamiskeskittymä, jossa olisi läsnä koko innovaatioketju: yliopiston perustutkimus, soveltava tutkimus, ammattikorkeakoulun tuotekehitys ja yritysmaailma. Yliopiston kauppatieteet ja Savonia-amk:n liiketalous tuovat alueelle markkinointiosaamista. Tästä syntyy vuorovaikutteisuutta, joka lisää alueen houkuttelevuutta, Kuopion yliopiston rehtori Matti Uusitupa uskoo.

Kuva: Pöyry GroupVisioissa kampus on kaupunkimainen kokonaisuus, jonka alueella olisi myös asutusta. Snellmanian ja Canthian väliin toivotaan yhteisiä palvelutoimintoja parkkipaikkojen tilalle. Näin alueesta, joka nyt on iltaisin hiljainen, tulisi ympäri vuorokauden elävä alue. Seminaarilaiset totesivatkin kampuksen voivan muuttaa koko kaupungin imagon kalakukkokaupungista korkeakoulukaupungiksi.
-Tässä ei olla tekemisissä vain kahden organisaation yhteisistä asioista, vaan ainutkertaisesta asiasta ja laajemmasta seudullisesta kehittämisestä, muistuttaa Savonia-amk:n rehtori Veli-Matti Tolppi.

Projektipäällikkö Sami Kumpulainen Pöyry Evata Oy:stä kertoo, millaisia eväitä kampusvisioita konkretisoiva konsulttitoimisto seminaarista sai.

kuuntele Kesto 9'40"

 


Haastateltavana:

  • Konsortiohankkeen projektipäällikkö Ari Kainulainen, Savonia-ammattikorkeakoulu
  • Kampushankkeen projektipäällikkö Sami Kumpulainen, Pöyry Evata Oy

Tämä sivu on arkistoitu.

Uusimman materiaalin löydät Kantin etusivulta.

Footer