Kulttuurikävelyllä Minna Canthin jalanjäljillä, osa 2/4

Kimmo Salvén - 9.9.2005 - 15:21:00

Tervetuloa kulttuurikävelylle kirjailija Minna Canthin kotikulmille! Kävely Minnan askeleilla alkaa Kuopion korttelimuseon Minnan salongista ja vie Väinölänniemen kautta Minna Canthin kotina toimineeseen Kanttilaan.

Tämä on kierroksen toinen sivu, aloitussivulle pääset tästä.

 

Minna Canth saapui Kuopioon nuorena tyttönä vuonna 1853 hänen isänsä Gustaf Johnsonin tullessa hoitamaan Finlaysonin lankapuotia. Minna avioitui Kuopiossa vuonna 1865 Johan Ferdinand Canthin kanssa. Vuonna 1879 Minna Canth aloitti uransa lanka-, kangas- ja sekatavarakauppiaana.

kuuntele Kesto 7'19"

Piispanpuisto (kuva 9) liittyy kiinteästi Minna Canthin elämään. Kuopioon maaherraksi tullut Aleksander Järnefelt asui vaimonsa Elisabethin kanssa uudessa maaherran residenssissä, joka tunnetaan nykyisin Itä-Suomen lääninhallituksen rakennuksena (kuva 10). Järnefeltit ystävystyivät Minnan kanssa, ja seurapiiriin kuuli myös muun muassa taiteilija Akseli Gallen-Kallela sekä kirjailija Juhani Aho ja vaimonsa Venny Soldan.

Piispanpuiston laidalla on myös kaltainen Piispantalo (kuva 11), jonne Kuopion rouvasväen yhdistys perusti 1800-luvulla käsityökoulun köyhiä tyttöjä varten. Minna Canthin äiti oli luultavasti yksi koulun perustajista. Myös Minna itse oli mukana monien koulujen toiminnassa.

kuuntele Kesto 7'22"

 

Kun olet kuunnellut koko materiaalin ja katsonut tällä sivulla olevat kuvat, jatka seuraavalle sivulle.

Tämä sivu on arkistoitu.

Uusimman materiaalin löydät Kantin etusivulta.

Footer