Kulttuurikävelyllä Minna Canthin jalanjäljillä, osa 4/4

Kimmo Salvén - 19.9.2005 - 15:22:00

Tervetuloa kulttuurikävelylle kirjailija Minna Canthin kotikulmille! Kävely Minnan askeleilla alkaa Kuopion korttelimuseon Minnan salongista ja vie Väinölänniemen kautta Minna Canthin kotina toimineeseen Kanttilaan.

Tämä on kierroksen neljäs eli viimeinen sivu, aloitussivulle pääset tästä.

 

Koljonniemenkadulla sijaitsee kauppaneuvos Gustav Raninin perustama mylly (kuva 6), joka avattiin vuonna 1884. Ranin aloitti sekatavarakauppiaana, mutta laajensi myöhemmin toimintaansa tukkukauppaan sekä mylly-, polttimo- ja panimoteollisuuteen. Polttimon kuuluisin tuote on Savon viina, ja Raninin olut ja virvoitusjuomatkin tunnettiin laajalti. Gustav Raninia pidettiin kansanomaisena ja ystävällisenä miehenä, joka lahjoitti varoistaan kulttuurin käyttöön.

Koljonniemenkadulla (kuva 7) on historiansa Kestikievarinkatuna, jolla on sijainnut lukuisia kapakoita. Tästä ajasta muistuttaa edelleenkin kerrostalon pihassa sijaitseva maakellari (kuva 8).

kuuntele Kesto 5'22"

Minna Canthin koti- ja liiketalo Kanttila (kuva 9) sijaitsee Kuninkaankadun ja Minna Canthin kadun kulmassa. Minnan aikana siellä asuivat paitsi hän itse lastensa kanssa, myös kauppa-apulaiset tai kauppapalvelijat. Pihapiiriin kuuluu vanha tiilirakennus (kuva 10) , jossa on sijainnut Kanttilan varasto sekä hevostalli ja kahvinpaahtimo.

Minna Canth elätti itsensä kaupan pidolla. Kauppiaana hän oli tarkka ja kekseliäs. Hän tilasi kauppaan tuotteita niin kotimaasta kuin ulkomailtakin; pitsiä Hampurista ja kankaita Englannista. Saksasta Minna tilasi kauppaansa siirtomaatuotteita, kuten kahvia, kuivattuja ja tuoreita hedelmiä sekä mausteita. Löytyipä Minnan kaupan valikoimista myös kalanluita, joita tarvittiin naisten pukujen korkeisiin kauluksiin ja korsetteihin.

kuuntele Kesto 9'21"


Oppaina Kuopion keskustassa tehdyllä Minna Canthin elämää valottaneella kulttuurikävelyllä olivat Helka Väisänen ja Nina Pelli.

Minna Canthiin liittyviä linkkejä:

Tämä sivu on arkistoitu.

Uusimman materiaalin löydät Kantin etusivulta.

Footer