Kannabis ja kannabinoidit menevät sekaisin julkisessa keskustelussa

Kari Salmela - 13.1.2008 - 13:25:00

Suomessa keskustellaan kiivaasti kannabiksen lääkekäytöstä. Ensimmäinen tapaus, jossa potilas saisi käyttää kannabista kivun hoitoon, on käsittelyssä.

Kuva: Kari Salmela Samaan aikaan kannabiksesta eroteltuja kannabinoideja käytetään lääkevalmisteissa. Keskustelussa nämä kaksi käsitteistöä menevät aivan liian usein sekaisin, sanoo apteekkari, professori Tomi Järvinen Kuopion yliopiston apteekista.

Järvinen muistuttaa, että kun puhutaan kannabikseksta, puhutaan kannabis-nimisestä kasvista. Kasvi sisältää tämänhetkisten tietojen valossa noin 400 aineyhdistettä, joista noin 60 on kannabinoideja. Näistä osaa käytetään lääkevalmisteissa, jotka on tarkoitettu esimerkiksi MS-taudin, silmänpainetaudin ja syömishäiriöiden hoitoon.

Suomessa reilu vuosi sitten lääkelaitos myönsi ensimmäistä kertaa erityisluvan lääkekäyttöön kipulääkkeenä kroonisista selkäkivuista kärsineelle potilaalle. Sittemmin lääkelaitos perui luvan vedoten lakiin, jossa kannabiksen käyttö lääkkeenä kielletään. Potilas valitti korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka kumosi lääkelaitoksen päätöksen. Vuodeksi myönnettyä erityislupaa on jatkettu vuodella. Potilas on saanut kannabiksen käytöstä apua koviin selkäkipuihin.

- Tässä on kysymys kannabiksesta, johon ei saa sekoittaa kannabinoidi-pohjaisia lääkkeitä, muistuttaa Järvinen.

kuuntele Kesto 21'00"

 


Haastateltavana:

  • Professori, apteekkari Tomi Järvinen, Kuopion yliopiston apteekki

Tämä sivu on arkistoitu.

Uusimman materiaalin löydät Kantin etusivulta.

Footer