Vankilat Suomen koulujen laitosten esikuvina 1800-luvulla

Kari Salmela - 12.3.2010 - 14:49:33

En antanut Joensuun kampuksen Metria-rakennuksen aulakahvilan hälinän häiritä kun perehdyin vielä kertaalleen FL Päivi Pukeron väitöstutkimuksen referaattiin ennen haastattelua.

Pukero menee tutkimuksessaan 1800-luvun lopulle, aikaan jolloin vasta rakenteilla oleva yhteiskuntamme joutui puuttumaan kovalla kädellä mm. irtolaisuuteen ja työttömyyteen. Pukero käsitteleekin väitöstutkimuksessaan irtolaisten ja huono-osaisten kohtelua kolmesta näkökulmasta.

Kuva: Kari SalmelaHaastatteluun saapuu hyväntuulinen tuleva tohtori. Jännityksestä ei ollut Pukeron kasvoilla tietoakaan, vaikka itse tilaisuus oli parin päivän kuluttua edessä.

Menemme itse asiaan. 1800-luvun yhteiskunta oli kovin erilainen täältä yli sadan vuoden takaa katseltuna.

- Esimerkiksi irtolaiskontrolli puuttui huono-osaisuuteen yleensä vain silloin, jos siitä oli taloudellista haittaa, ei inhimillisistä tai moraalisista syistä, sanoo Pukero.
Tuolloin tärkeintä oli yhteiskunnan taloudellisen tilan helpottaminen tai turvallisuuden parantaminen.

Pukero selvitti tutkimuksessaan myös suljettujen laitosten perustamissyitä. Pahantapaiset ja huono-osaiset haluttiin eristää ”normaaleista ihmisistä” erilaisiin laitoksiin, koska poikkeavuuden lisääntymisen uskottiin näin loppuvan.

Suljettujen laitosten toimintaperiaatteita hän tutki kolmen esimerkin avulla. Kohteina olivat Rautavaaralla toiminut Luostanlinnan, Kuopion Harjulan köyhäinhuone ja Viipurin Kylliälän eli Nygårdin kasvatuslaitos.

- Laitoksissa hoidokkeja kasvatettiin samankaltaisilla periaatteilla, joita olivat työ, uskonto ja kuri, sanoo Pukero

Keinoiksi näiden ongelmien ratkaisuihin nähtiin tuolloin yksilön kasvattaminen, jatkuva kontrolli ja laitoksiin sijoittaminen. 

Pukero paljastaa vankiloiden olleen koulujen ja hoitolaitosten esikuvina. Sattumoisin koululaitoksemme isä, Uno Cygnaeus, ajoi samaan aikaan sisäoppilaitosjärjestelmää, mutta se osoittautui maallemme liian kalliiksi. Onneksi.

Kuuntele Päivi Pukeron haastattelu:

kuunteleKesto 17'35"


FL Päivi Pukeron väitöskirja "Epämääräisestä elämästä Kruunun haltuun" Irtolaisuuden ja huono-osaisuuden kontrolli Itä-Suomessa 1860–1885 tarkastettiin Joensuun yliopistossa 12.12.2009.

Tämä sivu on arkistoitu.

Uusimman materiaalin löydät Kantin etusivulta.

Footer