Geenilääke tulee vielä

Kari Salmela - 2.4.2010 - 09:00:18

Kun Euroopan lääkeviranomainen torppasi ärhäkkään aivosyöpään kehitetyn geenilääkkeen markkinoille pääsyn, suhtauduttiin uutiseen rauhallisesti lääkkeen syntysijoilla Kuopiossa.

Kuva: Anne Heikkinen– Tämä oli odotettavissa. Kyse on ensimmäisestä geenilääkkeestä länsimaissa, toteaa akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttuala Itä-Suomen yliopiston A.I. Virtanen -instituutista.

– Ennen pitkää joku geenilääke pääsee läpi byrokratian jossain päin maailmaa, ennakoi Ylä-Herttuala.

Seppo Ylä-Herttuala johtaa molekylaarinsen lääketieteen tutkimusta A.I. Virtanen -instituutissa. Tutkimusryhmässä on 35 henkilöä.

– Tutkimuskohteena on verisuonet. Pyrimme kasvattamaan uusia verisuonia hapenpuutteesta kärsivään sydänlihakseen ja toisaalta kun syöpäsopu tarvitsee uusia verisuona kasvaakseen, estää niiden kasvu, tiivistää Ylä-Herttuala.

Seppo Ylä-Herttualan kehittämä, sittemmin brittiläisen Ark Therapeuticsin haltuun päätynyt ärhäkkään aivosyöpään kehitetty geenilääke ei saanut myyntilupaa Euroopan lääkeviranomaiselta.

Geenilääkkeellä on tehty faasi 1-, 2- ja 3-tutkimukset, joihin osallistui muutama sata ihmistä. Tämä saattaa olla syy siihen, että geenilääkkeelle vaaditaan uusi faasi 3-tutkimus.
– Viranomaiset ovat tottuneet katsomaan tuhansien ihmisten aineistoja ennen lopullista hyväksyntää lääkkeksi.
– Silti geenilääkettä pidetään erittäin lupaavana, eikä sen ole osoitettu olevan vaarallinen, muistuttaa Ylä-Herttuala.

Entä läpimurto syövästä parantavassa lääkehoidossa? Onko näköpiirissä?
– Läpimurto on vaikea sana. Minusta tämä on hidasta työtä ja tulee menemän vielä vuosia, ennen kuin voimme sanoa, että meillä on tehoava ja hyvä geenilääke vaikeisiin syöpiin, sanoo Ylä-Herttuala.

Kuuntele Seppo Ylä-Herttualan haastattelu:

kuunteleKesto 9'33"

Ylä-Herttuala sai vast’ikään merkittävän tunnustuksen kun Euroopan tutkimusneuvosto ERC on myönsi hänelle 2,2 miljoonan euron apurahan huippututkijoille suunnatussa Advanced Grants -haussa. Apuraha myönnettiin sydän- ja verisuonitautien sekä pahanlaatuisen aivokasvaimen hoidossa käytettävien geeninsiirtotekniikkojen tutkimukseen.

Ylä-Herttuala on korkeatasoisesta hakijajoukosta ainoa rahoituksen saanut suomalaistutkija.

Tämä sivu on arkistoitu.

Uusimman materiaalin löydät Kantin etusivulta.

Footer