Kodin sisustaminen on muutakin kuin stailausta

Anne Heikkinen - 2.10.2010 - 09:20:13

Kuva: Anne Heikkinen

Voiko sisustuksella vaikuttaa positiivisesti asukkaiden terveyteen ja hyvinvointiin? Tätä selvitettiin Kuopion muotoiluakatemiasta valmistuneiden Sari Lempisen ja Minna Porkolan opinnäytetyössä.

Opinnäytteen konkreettisena tuloksena opiskelijat suunnittelivat asukkaiden hyvinvointia tukevan sisustussuunnitelman Kuopion asuntomessualueelle viime kesänä kohonneeseen Parha-taloon.
– Tuntui hienolta päästä mukaan aloittelijoina näin suureen ja näkyvään kohteeseen, Sari Lempinen kertoo.

Opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia sitä, millaisilla valinnoilla sisustamisessa voidaan vaikuttaa positiivisesti asukkaiden terveyteen ja hyvinvointiin kotiympäristössä.

Kuva: Anne Heikkinen

– Se täytyy sanoa, että tietoa oli hankalasti löydettävissä. Sisäilmapuolelta löytyy paljon tutkittua tietoa, mutta muuten kovin paljoa ei löytynyt, Minna Porkola toteaa.

Hyvinvoinnin kannalta tärkeimmiksi kodin sisustamisen teemoiksi nousivat valaistus, ergonomia ja pintamateriaalit.

– Sisäilmaan voidaan vaikuttaa paljonkin valitsemalla päästöttömiä materiaaleja. Ergonomisista ratkaisuista voidaan sanoa, että esimerkiksi keittiössä astianpesukone kannatta nostaa lattiatasosta ylemmäs, jotta sen voi täyttää seisaaltaan ja toisaalta yläkaappeja laskea alemmas, että ylimmällekin hyllylle ylettää ilman keittiötikkaita, Porkola kertoo.
– Valaistuksessa puolestaan epäsuora valo koetaan miellyttävänä, Lempinen jatkaa.

Opinnäytteensä loppupäätelmänä opiskelijat toteavat, että kodin sisustuksella voidaan vaikuttaa asukkaiden hyvinvointiin. Sisustuksen terveyteen vaikuttavat tekijät kannatta ottaa huomioon esimerkiksi sisustussuunnitelmaa tehdessä, eikä trenditietoisuus saisi olla ainoa määräävä tekijä.
– Toisaalta jos on asioita, joista asiakas pitää, vaikka se olisikin vaikkapa värioppien vastaista, mutta tuottaa mielihyvää ja hyviä mielikuvia, niin se kannattaa ottaa sisutukseen mukaan, Minna Porkola päättää.

kuuntele Kesto 13'27"

 

Kuva: Anne Heikkinen

Tämä sivu on arkistoitu.

Uusimman materiaalin löydät Kantin etusivulta.

Footer