Ovatko lastenvaipat terveysriski?

Anne Heikkinen - 7.4.2011 - 07:54:08

Kestovaippa vai kertakäyttövaippa? Tätä kysymystä pohditaan monessa pikkulapsiperheessä. Halu edistää kestävää kehitystä on saanut monet vaihtamaan kertakäyttöiset valmisvaipat kankaisiin, pestäviin ja siten uudelleen käytettäviin kestovaippoihin.

Mutta voivatko kestovaipat olla terveydellinen riski levittämällä ilmaan bakteereja ja viruksia? Kysymys on akuutti etenkin pikkulasten päivähoitopaikoissa, joissa vaippoja vaihdetaan kotioloja runsaammin.
– Vaippoja käytetään paitsi päiväkodeissa myös vanhustenhoidossa ja jos riski on olemassa, niin se pitää tutkia, toteaa dosentti Helvi Heinonen-Tanski Itä-Suomen yliopistosta.

Itä-Suomen yliopiston Vaipat työterveydellinen riski päiväkodissa? -hanke käynnistyi elokuussa 2009 Työsuojelurahaston rahoituksella. Hankkeen tavoitteena oli vastata kysymyksiin, onko nykyaikaisilla vaippatyypeillä eroja työympäristössä ja voiko vaippojen päästöille altistuminen olla työterveysriski ja työhygieeninen ongelma.

– Terveysriskiä päiväkodeissa tutkittiin mittaamalla ilmasta suolistomikrobien pitoisuuksia sekä ammoniumia. Teimme myös kokeen, jossa kostutimme vaippoja synteettisellä virtsalla ja tutkimme orgaanisten yhdisteiden määrää ja laatua, Heinonen-Tanski selittää.

Mutta mitä vaipoista haihtuu vaipanvaihtotilanteessa hengitysilmaan?
– Virtsasta syntyy ammoniumia, joka haisee suhteellisen voimakkaalta. Vaippojen pesuaineista saattaa myös jotain haihtua, samoin vaippojen hajuaineista.

Helvi Heinonen-Tanski kertoo, että tutkimuksen tulosten mukaan vaippatyypillä ei ole vaikutusta ilmaan siirtyvien epäpuhtauksien määrään.
– Mikrobipitoisuudet, jotka vaipanvaihtoaikana joutuvat ilmaan, ovat melko pieniä. Sieltä ei löydetty ainuttakaan virusta, ne eivät näyttäisi olevan mikään riski. Ammoniumpitoisuus oli muutaman kerran melko korkea molemmilla vaippatyypeillä. Tärkein tulos oli, että kertakäyttövaipoista vapautui ilmaan erittäin suuria määriä orgaanisia yhdisteitä, kaikkia ei edes pystytty tunnistamaan kun niitä oli niin paljon.

kuuntele Kesto 9'51"

 

Tämä sivu on arkistoitu.

Uusimman materiaalin löydät Kantin etusivulta.

Footer