Ilmastonmuutoksella on myös sosiaalisia vaikutuksia

Kimmo Salvén - 22.5.2011 - 10:24:18

Ilmastonmuutos koskettaa meitä lähimpien vuosikymmenien aikajaksolla monella tapaa, tämä pakottaakin yhteiskunnan varautumaan ympäristöolosuhteiden muuttumiseen monella eri rintamalla.

Ilmastonmuutoksella on myös sosiaalisia vaikutuksia – muun muassa näitä tekijöitä on selvitetty Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa Ilmastonmuutoksen ja siihen sopeutumisen sosiaaliset vaikutukset maaseudulla. Tutkimus keskittyi maaseudun hyvinvointiin ja paikallisyhteisöihin Varsinais-Suomessa.

Kuva: Kimmo Salvén– Ilmastonmuutokseen ja siihen liittyviin vaikutuksiin sopeutuminen tarkoittaa paljon muutakin kuin vain sen miettimistä, millaisia vaikutuksia ilmastonmuutoksella on luontoon tai ympäristöolosuhteisiin. Kysymys on myös seurausvaikutuksista ihmisten arkeen, elämään, elinkeinoihin, asumiseen, rakentamisen paikkoihin ja tapoihin, energiankäyttöön sekä lähiympäristöön. Paljon vaikutuksia, jotka liittyvät ihmisten arkeen ja elämäntapoihin, summaa Itä-Suomen yliopiston ympäristöpolitiikan professori Rauno Sairinen.

Ilmastonmuutosta ei voi tarkastella vain teknisestä näkökulmasta, koska sillä on myös sosiaalisia vaikutuksia. Miten sosiaaliset näkökulmat tulisi sitten ottaa huomioon ilmastovarautumisessa?

– Sosiaalisen näkökulman kautta yksi tärkein ulottuvuus on, miten riskit ja uhat kohdistuvat eri väestöryhmiin ja eri alueisiin. Eli onko meillä sellaisia alueita ja väestöryhmiä jotka ovat erityisen haavoittuvia.

Esimerkiksi Sairinen nostaa yksin maaseudulla asuvat vanhukset tilanteessa, jossa myrsky vie sähköt – vastaavaan tilanteeseenhan jouduttiin menneenä talvena Etelä-Savossa. Myrskyihin ja muihin sään ääri-ilmiöihin varautuminen onkin olennainen osa tulevaisuuden ilmastovarautumista. Juuri suuriin vaihteluihin varautuminen tuottaa tulevaisuudessa haasteita.

– Iso kysymys ilmastomuutoksen vaikutuksissa on se, että varminta on epävarmuus ja muutoksia tulee. Vaikutukset voivat kuitenkin vaihdella vuosikymmenten aikana. Alkuvaiheessa voi olla esimerkiksi lumisuutta ja myöhemmässä vaiheessa lumettomuutta.

Omat haasteensa muuttuvat olosuhteet asettavat ihmisten liikkuvuudelle ja vireystilalle, jos syksyisen ankeat olosuhteet eivät muutukaan enää talveksi, vaan kärsimme pitkistä pimeän, loskan ja liukkauden jaksoista.

– Kaikki suomalaiset tietävät, miltä marraskuun pimeys tuntuu, jos se jatkuu pidempään, se tuntuu aina vaan ikävämmältä. Yhteydet esimerkiksi masennussairauksiin ovat jonkin verran tutkimuksen alla. Tässä mielessä on mahdollisesti tulossa uudenlaisia terveysvaikutuksia, Sairinen ennustaa.

Kuuntele Sairisen haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 23'43"

 

Lähettäjä: Nimetön (vieras) - 8.1.2012 - 17:05:24

Ilmasto on muuttunut aina kautta historian. Muutoksen suuruutta on vahvasti liioiteltu. Muutoksella pelottelun taustalla on asian politisointi ja rahastus.

Nyt esitetään lämpötilan nousua 2 - 4 C. Kuitenkin jos
co2 nousee nykyisestä 100% niin sen vaikutus lämpötilaan
on tutkitusti noin +0.8C. Kesto olisi noin 100v!!

Nyt edessämme on useiden eri syklien aikaansaama kylmeneminen
eikä lämpeneminen.

Älkää pelotelko vaan tuokaan esille tieteelliset perustelunne.

Tämä sivu on arkistoitu.

Uusimman materiaalin löydät Kantin etusivulta.

Footer