Hirsiala kaipaa osaajia

Kimmo Salvén - 30.9.2012 - 16:59:58

Kuva: Kimmo Salvén

Hirsirakentamisella on Suomessa satojen vuosien perinteet. Suomessa on paljon kauniita, vanhoja hirsirakennuksia, joita vaalitaan ja pidetään arvossaan. Mutta miten on käynyt suomalaisen hirsialan osaamisen? Ammattilaiset katsovat osaamisen jääneen jossain määrin teollistumisen ja kustannuspaineiden jalkoihin.

Kuva: Kimmo Salvén

Savon ammatti- ja aikuisopisto järjesti syyskuussa koulutusta hirsialan osaajille Mestarit 2012 -ammatillisen osaamisen kehitystapahtuman yhteydessä. Paikalle haalittiin maailman arvostetuimpia hirsialan osaajia, Yhdysvalloista paikalle saatiin alan aktiivisena kehittäjänä tunnettu Robert W. Chambers, jota pidetään yhtenä maailman parhaista hirsirakentamisen asiantuntijoista.

Sveitsiläinen Meinrad Rohner puolestaan on toiminut veistoyrittäjänä ensin kotimaassaan ja viimeiset kahdeksan vuotta Hyrynsalmella.

Kimmo Salvén kävi Toivalassa seuraamassa kaksipäiväisen mestarikurssin etenemistä ja tapasi Robert Chambersin, hyrynsalmelaisen hirsialan yrittäjäpariskunnan Meinrad Rohnerin ja  Päivi Sainio-Rohnerin sekä Savon ammatti- ja aikuisopiston opettaja Esa Aaltosen:

kuuntele Kesto 14'11"

 

Katso myös video hirsiliitoksille tehdystä kuormitustestistä:

Hirsiliitosten kuormitustesti

 

Tämä sivu on arkistoitu.

Uusimman materiaalin löydät Kantin etusivulta.

Footer