Valo piirtää kuvan

Anne Heikkinen - 10.6.2013 - 14:54:31

Kuva: Victor Barsokevitsch / Kuopion museo– Victor Barsokevitsch kuvasi elämän koko kirjoa, hän kuvasi mitä asiakkaat pyysivät häntä kuvaamaan, toteaa amanuenssi Pekka Kankkunen Kuopion museon tähdestä, kuopiolaisesta valokuvaajasuuruudesta, jonka syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 150 vuotta.

Barsokevitsch tallensi maailmaa valolla piirtämällä.
– Valokuva muodostui valon piirtämänä valoherkistetylle lasinegatiiville. Tuohon aikaan valokuvauskamera oli oikeastaan vain laatikko, jossa oli objektiivi ja suljinta käyttämällä säädeltiin valon määrää, joka pääsi takaseinälle.

Barsokevitsch on tullut tunnetuksi paitsi persoonallisesti taitavista henkilökuvistaan myös Kuopion ja lähiseudun elämää ja arkea valottavista kuvistaan. Historiantutkimuksen kannalta tallessa olevat 70 000 negatiivia ovat melkoinen lähdeaineisto.
– Se on sellainen aarreaitta, että korvaavaa ei löydy miltään muulta kuvaajalta Kuopion seudulta tuolta ajalta eli 1800-luvun lopulta ja 1900-luvun alusta, Pekka Kankkunen kertoo.

Kuuntele Kankkusen haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 9'47"

 

Valon piirtämät -näyttely vie aikamatkalle vanhan Kuopion kaduille Victorin jalanjäljissä, näyttely on avoinna Kuopion museossa 21.9.2013 saakka.

 

Katso myös:

Seikkailu Wanhassa Kuopiossa

Mistä ruoka ostettiin ennen supermarketteja? Entä miltä Kuopiossa näytti reilut sata vuotta sitten?

Muun muassa näitä kysymyksiä esittivät nuoret toimittajat eli Lasten yliopiston Seikkailu Wanhassa Kuopiossa -leirille osallistuneet lapset Kuopion museon museolehtorilta Sanna Reinikaiselta.

Leirillä vieraili myös 150 vuoden ikään ennättänyt Victor Barsokevitsch.

Lisää aiheesta...

 

Tämä sivu on arkistoitu.

Uusimman materiaalin löydät Kantin etusivulta.

Footer