Miten ilmastonmuutos vaikuttaa suomalaisten terveyteen?

Anne Heikkinen - 5.7.2013 - 10:55:24

Ankaraa hellettä, rankkasateita ja tulvia, talvimyrskyjä ja kiduttavaa kuivuutta – ilmastonmuutos näkyy ja tuntuu joka puolella maailmaa. Mutta onko Suomessa syytä olla huolissaan ilmastonmuutoksen terveysvaikutuksista? Tappaako helleaalto vanhuksia kesällä tai palaako malaria kiusaksemme?

Kuva: Anne Heikkinen– Ilmastonmuutoksen terveysvaikutuksista puhutaan selkeästi liian vähän. Niiden arvioiminen on erittäin vaikeaa ja siksi arviot keskittyvät helpommin arvioitaviin muutoksiin, kuten lämpötilaan, heittää THL:n tutkimusprofessori Juha Pekkanen.

Ilmastonmuutos vaikuttaa miljoonien ihmisten elämään ja arkeen jo nyt. Pekkanen toteaa, että on turha odottaa ilmastonmuutoksen aiheuttamaa katastrofia, jotta toimenpiteisiin kannattaisi ryhtyä.
– Katastrofi on jo nyt.

 

Helteeseen varauduttava

Mutta millainen tilanne on kotoisassa lintukodossamme?
– Suurimmat vaikutukset Suomeen tulee epäsuorien vaikutusten kautta, tulee pakolaisuutta, mahdollisesti konflikteja, taloudellisia ongelmia ja ne heijastuu Suomeen. Sitten on myös suoria, aika merkittäviäkin terveyshaittoja.

Hyttysten levittämien infektiotautien, kuten malarian leviäminen takaisin Suomeen on hyvin epätodennäköistä, sen sijaan Pekkanen ennakoi malarian leviävän uusille alueille ja lisäämään sairastavuutta erityisesti Afrikassa.

Suurin ongelma on helle, joka ei helli, vaan tappaa.
– Viimeisen 20 vuoden aika helteiden määrässä on tapahtunut häkellyttävä muutos. Kyllä Suomessakin pitää alkaa varautua helteisiin ja tätä ihmiset eivät vielä osaa. Helle on Suomessa selkein ilmastonmuutoksen suora vaikutus, tutkimusprofessori Juha Pekkanen toteaa.

Kuuntele Pekkasen haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 16'28"

 

Tämä sivu on arkistoitu.

Uusimman materiaalin löydät Kantin etusivulta.

Footer