Unikin tarvitsee huoltoa

Anne Heikkinen - 3.10.2013 - 08:25:22

Kuva: Kimmo Salvén

Riittävästä yöunesta on tullut lähestulkoon katoavaa kansanperinnettä. Yhä useammin kuulee juttuja siitä, kuinka vähällä unella kukin meistä pärjää. Uniasiantuntija, dosentti Henri Tuomilehto ei ole kehityksestä hyvillään.
– Vähäunisuus on ollut tiukan tutkimuksen kohteena viime vuosina ja voidaan sanoa, että vähäunisilla esiintyy enemmän ylipainoa, tyypin 2 diabetesta ja sydänsairauksia ja sitä myötä kuolleisuusriskikin on suurempi kuin riittävästi nukkuvilla.

Suomalaiset uinuvat vuoteissaan keskimäärin 7,5 tuntia vuorokaudessa. Tämä on Tuomilehdon mielestä ihan hyvä määrä, tosin arkikokemuksen mukaan moni meistä tarvitsisi sen kahdeksan tunnin yöunen.

Mutta milloin omasta unesta kannattaisi olla huolissaan?
– Jos päiväjaksaminen on vähän niin ja näin, päivän aikana esiintyy ärtymystä ja keskittymiskyvyttömyyttä ja tätä jatkuu pidemmän aikaa, niin itse pitäisin sitä poikkeavana ja sitä pitäisi lähteä selvittelemään.

– Aluksi kannattaa miettiä, että onko nukkumiselle annettu mahdollisuus, nukutaanko riittävästi vai onko väsymys itse aiheutettua. Sitten lähdetään katsomaan unen huoltoon liittyviä asioita, eli ravitsemusta, liikuntaa ja lepoa, Henry Tuomilehto listaa.

kuuntele Kesto 17'02"

 

Lisää uneen liittyviä aiheita:

Teema: Uni ja uneen liittyvät tekijät

 

Tämä sivu on arkistoitu.

Uusimman materiaalin löydät Kantin etusivulta.

Footer