Menneen jäljillä: Elisabeth Stenius-Aarneenkallio

Kimmo Salvén - 4.10.2010 - 10:27:58

Kuva: Kimmo SalvénElisabeth Stenius-Aarneenkallio (1847-1924) oli voimakas naisasianainen. Hän oli perustamassa Kuopioon ensimmäistä Suomen Naisyhdistyksen haaraosastoa ja toimi myös Kuopion naisyhdistyksen puheenjohtajana.

– Kuopio liittyi Suomen naisyhdistyksen toimintaan hyvin varhaisessa vaiheessa, vuonna 1886, kertoo museoassistentti Helka Väisänen.

– Kuopion naisyhdistys oli ainakin jossain määrin monen koulun perustamisen takana. Ajatuksena yhdistyksellä oli taloudellisesti ja moraalisesti riippumaton, itsenäinen ja vastuullinen yksilö, nainen.

Tämän ajatuksen puitteissa perustettiinkin mm. koulu palvelijattarille, sekä Kuopion talouskoulu, jonka johtokunnassa Stenius-Aarneenkallio toimi ensimmäisenä puheenjohtajana. Naisyhdistys oli perustamassa myös Kuopion yhteiskoulua.

 

Kuuntele haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 7'50"

 

 

Kuva: Kimmo SalvénKuva: Kimmo Salvén

 


Viitattuja paikkoja karttalinkkeinä:

Linkkejä:


Menneen jäljillä -ohjelmasarjassa tutustutaan kahdeksaan pohjoissavolaiseen historian merkkihenkilöön. Mukana on kiinnostavia hahmoja kulttuurin ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen saralta, sotasankareita unohtamatta.

Ohjelmasarja on tuotettu yhteistyössä Kuopion korttelimuseon kanssa. Asiantuntijana on museoassistentti Helka Väisänen.

Ohjelmasarjan osat:

  1. Kustaa Killinen
  2. Viola Ranin
  3. Elisabeth Stenius-Aarneenkallio
  4. Liina Inkinen
  5. Karl Leonhard Lode
  6. Tuttu Jänis
  7. Eino Säisä
  8. Walter Ahlström

 

Tämä sivu on arkistoitu.

Uusimman materiaalin löydät Kantin etusivulta.

Footer