Menneen jäljillä: Kustaa Killinen

Anne Heikkinen - 20.9.2010 - 09:45:27

Kuva: Anne HeikkinenKuopion kuuromykkien koulun johtajana tunnettu Kustaa Killinen (1849-1922) oli aktiivinen kulttuurivaikuttaja, sanomalehtimies, kirjailija ja säveltäjä. Hänen kynänjälkensä näkyy muun muassa eräissä Minna Canthin teoksissa.

– Minnan Canthin kanssa Kustaalla oli paljon yhteistä, mutta toki myös kärkeviä keskusteluja. Hän kirjoitti Minnan apuna musiikillisia kohtauksia Roinilan talossa -näytelmään, kertoo museoassistentti Helka Väisänen.

Kustaa Killinen tunnetaan myös luottamustehtäviensä kautta. Hän istui Kuopion kaupunginvaltuustossa lähes 40 vuoden ajan sekä toimi porvarissäädyn jäsenenä säätyvaltiopäivillä vuosina 1897-1906 ja myöhemmin myös kansanedustajana. Yhtä lailla yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden myöntäminen naisille reilut 100 vuotta sitten mahdollistui osaltaan Kustaa Killisen aloitteesta.

 

Kuuntele haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 7'22"

 

Kuva: Anne HeikkinenKuva: Anne HeikkinenKuva: Anne Heikkinen

 


Viitattuja paikkoja karttalinkkeinä:

Linkkejä:


Menneen jäljillä -ohjelmasarjassa tutustutaan kahdeksaan pohjoissavolaiseen historian merkkihenkilöön. Mukana on kiinnostavia hahmoja kulttuurin ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen saralta, sotasankareita unohtamatta.

Ohjelmasarja on tuotettu yhteistyössä Kuopion korttelimuseon kanssa. Asiantuntijana on museoassistentti Helka Väisänen.

Ohjelmasarjan osat:

  1. Kustaa Killinen
  2. Viola Ranin
  3. Elisabeth Stenius-Aarneenkallio
  4. Liina Inkinen
  5. Karl Leonhard Lode
  6. Tuttu Jänis
  7. Eino Säisä
  8. Walter Ahlström

 

Tämä sivu on arkistoitu.

Uusimman materiaalin löydät Kantin etusivulta.

Footer